Salut mental i ansiolítics: les conseqüències de la pandèmia

Paula Saez

Com (con)viure amb l'ansietat

Lasea s'uneix amb la Fundació Juan José López-Ibor i SEDEP per crear la primera guia d'ajuda a familiars i entorn proper dels pacients d'ansietat.

L’ansietat és un dels problemes més comuns que afecta a la població global i que s’ha agreujat encara més amb la pandèmia de la COVID-19. Segons les dades que aporta el Ministeri de Sanitat, el 6,7% dels ciutadans espanyols han estat diagnosticats amb un trastorn d’ansietat i/o depressió, xifra que puja fins al 14% en el cas del marc europeu. Poden semblar xifres menors, però s’ha de tenir en compte que moltes de les persones que ho pateixen no han acudit a un professional per rebre el diagnòstic o no són conscients de que la pateixen.

Per conscienciar sobre aquest trastorn mental, que pot ser més o menys greu, des de Lasea s'han unit a la Fundació Juan José López-Ibor i SEDEP per crear la “Guia per con(viure) amb l'ansietat”, un llibret online i gratuït que pretén servir d'ajuda per als que tenen a prop o conviuen amb una persona que pateix ansietat: comprendre el que sent, informar-se sobre la millor manera d'ajudar i demés. A continuació us expliquem les claus d’aquesta guia i el perquè de la seva importància.

L’ansietat: com detectar-la a temps

"Es tracta d'un trastorn molt comú, però que es dóna en persones de diferents edats, per això és important que tots coneguem en què consisteix i puguem ajudar a aquelles persones que ho estan patint", afirma Lorenzo Viniegra, director general de Schwabe, durant la xerrada online a la que vam acudir fa uns dies.

No hi ha dues persones iguals, per la qual cosa no tots els pacients que pateixen d’ansietat tenen els mateixos símptomes. En general, viure amb ansietat intensa i perllongada en el temps és com tenir el radar de catàstrofes encès constantment. Els qui la pateixen creuen que mai poden descansar de la preocupació i gairebé mai aconsegueixen sentir-se realment segurs. A més, quant sorgeix un pensament inquietant, senten la necessitat d'aclarir-lo immediatament, per la qual cosa procuren evitar tot malestar emocional i tenen dificultats per viure en el moment.

Les preocupacions lligades a l’ansietat poden causar també una sèrie de malestars o dolences físiques com insomni, inquietud o altres problemes psicosomàtics, com mal gastrointestinal o dificultat respiratòria, que no són altra cosa que la resposta de l'organisme davant d’estats d'ansietat. Per aquest motiu, acudir al metge si trobem que patim aquests símptomes i no desapareixen amb el pas del temps és essencial de cara a detectar-ho a temps.

¿Per què sentim ansietat?

Tot i que no està clar del tot quines són les causes dels trastorns d’ansietat, certes experiències de vida, com ara esdeveniments traumàtics o aprenentatges sobre conductes o preocupacions errònies, poden ser l'origen. A la guia de Lasea, Fundació Juan José López-Ibor i SEDEP comparteixen aquestes causes:

  • Trauma: els infants o joves que van experimentar cap trauma o maltractament són més propensos a manifestar un trastorn d’ansietat en algun moment de les seves vides.
  • Esdeveniments vitals: el que hem vist a casa o viscut des de ben petits ens pot agreujar la sensació d’ansietat en determinades etapes de la nostra vida.
  • Acumulació d’estrès: per la feina o qualsevol altre àmbit. Una acumulació de situacions estressants, tot i que siguin aparentment petites, pot causar ansietat greu.
  • Personalitat: les persones amb determinats trets de personalitat més obsessius o derivats són molt més propenses a patir ansietat.
  • Altres trastorns mentals o malalties: tenir un problema de salut greu pot agreujar
  • Drogues o alcohol: el seu consum pot provocar o empitjorar els símptomes d’ansietat.

Mètodes per tractar l’ansietat

L’acció més recomanable en el moment en el qual sentim que podem estar patint ansietat és acudir a un especialista. Pot ser el nostre metge de capçalera o bé un psicòleg o psiquiatra, però sempre serà aconsellable tenir la seva expertesa abans de començar qualsevol tractament pel nostre compte, ja que cada pacient necessitarà un tipus d’ajuda específica. Tot i això, per aquí us deixem amb una sèrie de mesures que podem prendre per començar a recórrer el camí de sentir-nos millor.

  • Portar una vida sana: menjar sa, fer esport i dormir bé són claus per aconseguir que els tractaments adoptats siguin més eficaços.
  • Teràpia psicològica: és important acudir a un psicòleg col·legiat i qualificat perquè pugui aplicar al pacient tècniques avalades científicament.
  • Dur a terme tècniques de relaxació: per a pacients amb ansietat i estrès es poden recomanar diverses tècniques de relaxació com la respiració diafragmàtica, l'entrenament autogen de Shultz, la relaxació muscular progressiva i / o la meditació. Això sí: requereixen una gran disciplina i és necessari practicar-les de forma regular.
  • Tractaments farmacològics: els fàrmacs sintètics més utilitzats en el tractament farmacològic dels trastorns d'ansietat i insomni són les benzodiazepines i els ISRS, però sempre han d’estar receptats per un especialista.
  • Prendre productes o medicaments d’origen natural: a força de Valeriana, Herba de Sant Joan, passionera, llúpol i Melissa, són algunes opcions habituals per als pacients. També comptem amb una opció intermèdia entre les herbes naturals i els fàrmacs com és Lasea. Es tracta d’un medicament eficaç per tractar l’ansietat i segur (ja que evita els efectes secundaris dels químics), que no requereix recepta mèdica per ser adquirit a qualsevol farmàcia.

Com ajudar a una persona amb un trastorn d’ansietat

“Necessitem donar a conèixer més l’ansietat per tractar-la i saber viure amb ella, perquè en moltes ocasions no sabem com dirigir-nos a les persones que la pateixen”, comenta la Dra. Inés López Ibor, especialista en psiquiatria i professora titulada de la UCM.

És més que probable que coneixem algú proper que pateixi ansietat com un familiar o amic, per la qual cosa és important que aprenguem a tractar amb ells per poder ajudar-los a millorar o buscar ajuda. Si el que busqueu són exemples pràctics per saber com fer-ho, us deixem uns quants a continuació:

  • Posar-nos al lloc d'aquesta persona: ningú és immune a l'ansietat. En algun moment de la vida podem patir-la, però que hi ha persones més propenses a  experimentar-la. Per aquest motiu, posar-nos al seu lloc i empatitzar amb ells els pot ajudar molt. 
  • Mantenir la comunicació: és vital per conèixer les preocupacions i sentiments que té la persona que pateix ansietat. A més, ajudar-la a verbalitzar el que sent i li passa pel cap en cada moment realment els ajudarà molt més del que ens pensem.
  • Compartir moments tranquils: realitzar alguna activitat conjunta amb les persones que pateixen ansietat pot ajudar a trencar el cercle d'apatia que experimenten i ser molt beneficiós.
  • Deixar-li el seu espai personal: és tan important com el fet de compartir espai amb aquestes persones. Permetre que facin activitats pel seu compte i sense pressió els ajudarà a retrobar-se amb sí mateixos.
  • Tenir paciència: pot semblar obvi, però és essencial que siguem pacients amb tots els que ens envolten però sobre tot amb els que pateixen ansietat. Felicitar-los quan assoleixen qualsevol assoliment, ajudar-los a que ells mateixos s’adonin dels passos endavant que estan fent i acompanyar-los en el dia a dia els pot ajudar a veure que l’ansietat no ens ha d’acompanyar durant tota la vida, que la podem superar i que es pot aconseguir portar una vida feliç i sana.