La selecció espanyola de waterpolo es troba en plena revolució. Les jugadores de categoria júnior pugen fortes sumant medalles i això obliga a anar renovant l’equip que ha de competir properament. L’adéu de mites com Jennifer Pareja o la retirada de dues ‘mataronines’ com Laura López i Ona Meseguer -en  el segon cas ja feia temps que no anava amb Espanya- són un exemple del relleu generacional que està vivint un equip que ha irromput amb força, i per quedar-se, a l’estat espanyol. Enmig dels canvis hi ha dues mataronines: Marta Bach i Helena  Lloret, dues jugadores que a és seran companyes d’equip la temporada vinent a la Sirena Mataró.

“Hi ha cares noves, canviem peces i és un nou cicle que agafem amb molta il·lusió i ganes de demostrar el nostre nivell”, explica Marta Bach, capitana de la Sirena Mataró i una peça clau dins de la selecció.

A Londres 2012, ella i la Roser Tarragó començaven a tenir minuts importants a l’equip, i mica en mica es van fer imprescindibles. En aquest Mundial de Budapest, Bach té clar que no es pot rebaixar l’exigència: “Com en tots els Mundials pots ser primer o pots ser desè, perquè hi ha un nivell molt similar entre seleccions, però nosaltres sortim a guanyar”. Per ella, l’ambició “cal mantenir-la el més amunt possible”, ja que “si no tens en ment objectius així, mai els podràs assolir”.

Bach admet que es troben en un moment que cal anar “partit a partit” però no tenen por de res. Primer Nova Zelanda, després els Estats Units, per últim Sudàfrica i a esperar bons encreuaments. Aquesta és la recepta que el combinat de Miki Oca seguirà per intentar pujar a un podi que ara fa alguns campionats internacionals que se’ls escapa.
Bach, que s’ha convertit ja en una veterana de la selecció espanyola (porta més de cinc anys com a integrant de les convocatòries d’Oca), considera que l’equip ara tindrà més joventut però també molt nivell per poder afrontar els reptes: “les júniors que pugen vénen molt fortes, han fet medalles en les seves categories i davant equips de nivell i ens permetran fer coses diferents i teni un estil de joc nou”. La selecció espanyola es troba entrenant al CAR de Sant Cugat i aquesta setmana havia de viatjar ja cap a Budapest on es disputa, des de dilluns vinent, el Mundial de waterpolo femení.

Un grup exigent
El format de competició no deixa espai per als errors. El proper dia 16 Espanya debutarà amb Nova Zelanda a les 12.10h; dos dies després, el 18 a les 21.30h, toca el matx més complicat davant la vigent campiona, els Estats Units; i per últim es tanca la fase de grups el dia 20 a les 21.30h amb Sudàfrica. 

Espanya es creuarà amb el grup format per Itàlia, Brasil, Canadà i la Xina, així que ja sap el nivell dels contrincants amb els que es poden creuar per arribar a la fase final d’aquesta competició.