El Míting Ciutat de Mataró no se celebrarà aquest 2017. No ho farà malgrat ser reconegut recentment una de les deu millors cites a Espanya d’aquestes característiques. El problema, indiquen des de CA Laietània, és que la pista d’atletisme de l’estadi municipal es troba en un estat que no permet la celebració d’una competició d’aquest tipus. El paviment s’ha desgastat més ràpid del que es contemplava i això impedeix que es pugui celebrar una cita com aquesta per aquest 2017.

“Els motius estan relacionats amb la degeneració del paviment sintètic de la pista; la decisió la vam prendre abans de l’hivern perquè ja estava en mal estat i sabíem que amb les temperatures d’aquestes setmanes es malmetria molt més, com ha succeït”, explica Andreu Novakoski, director esportiu de l’entitat mataronina. Segons desgranen, les rectes estan desgastades i el revolt dels 200 als 100 metres està quartejant: en aquestes condicions no es pot fer una cita del nivell del Míting”.

L’Ajuntament és conscient d’aquesta situació, que els arriba dels clubs que entrenen a diari a la pista, i es treballa per trobar una solució. “El problema és que són molts metres quadrats i és un producte bastant car”, apunten des del Laietània.

Problemes de lesions

Un dels grans problemes derivats d’aquesta situació, però, és els entrenaments. “Els atletes s’estan lesionant més del compte per la duresa del paviment; el desgast del material sintètic provoca que la pista sigui més dura del recomanable i això carrega les cames molt més”, afegeixen. De fet, si el desgast segueix creixent al Laietània es plantegen si podran entrenar a Mataró o hauran de buscar alternatives per algunes sessions d’entrenament. “Aquest cas és especialment important, perquè a Mataró les cites esportives són puntuals però la situació actual la patim dia a dia amb els entrenaments”, tot i que celebren que “hi ha bona voluntat” de part de l’administració pública.

Un dels contratemps del material emprat per la pista d’atletisme és que, tot i tenir bona fama per la seva velocitat, es desgasta més ràpidament que altres materials (anomenats in situ, els que des del Laietània volen que s’instal·li en la propera renovació). Renovar l’actual paviment sintètic pot suposar més de 500.000 euros.

Aquestes pistes tenen una vida útil d’uns 8-10 anys. Les obres de renovació de l’estadi van anar a càrrec de FCC Construcciones, van tenir un pressupost de 3,1 milions d’euros i es van donar per finalitzades l’any 2008. Els clubs volen que no se substitueixi pel mateix material, sinó pel paviment ‘in situ’ que és “més fàcil de reparar i menys traumàtic pels atletes”.

L'ajuntament té previstes millores en els propers anys

El regidor d'esports, Josep Maria Font, explica que la vida útil d'aquest tartan havia de ser de deu anys i que "no ha estat així". "El problema pel Míting és que el perfgil d'atleta d'elit els costa venir perquè el tipus de tartan els pot provocar lesions", desgranava el regidor. En tot cas, des de l'Ajuntament tenen "clar que toca la seva renovació, per això estava plantejat en el pla d'inversions de 2016-2019 dues partides pel 2018 i 2019 que sumades arriben als 600.000 euros; com no pot ser d'una altra manera, la reforma que es faci serà escoltant els clubs de la ciutat".

En tot cas, no s'ha precisat si aquesta inversió s'avançarà davant la degradació del tartan que es pateix a dia d'avui. Font recalca que per aquest 2017 hi ha als pressupostos "una partida de 50.000 euros per construir un nou mòdul de vestidors i renovar elements de seguretat". El regidor també va reiterar que farien "el que estigui al nostre abast" per millorar la instal·lació i va recordar "l'excel·lent relació" i comunicació que hi ha amb els clubs afectats.