Casa Batlló: Gaudí és tan bo que cal anar-hi en família

Salva Fernàndez

Casa Batlló: Gaudí és tan bo que enamorarà inclús als més menuts

Visitar una de les grans obres del modernisme a Barcelona pot ser una activitat per infants molt recomanada, i adaptada a ells. Amb descomptes inclosos.

Possiblement hi vas anar de visita amb l’escola i en tens un record difús, com moltes de les excursions d’aquest tipus. Però la realitat és que la Casa Batlló és avui un lloc ideal per anar-hi en família i que els més petits de la casa ho gaudeixin d’allò més. Vinculat o no a l’estudi del modernisme que alguns centres fan a primària, l’obra d’Antoni Gaudí, un dels majors genis que ha donat Catalunya, és un espai que fa que petits i grans puguin aprendre i passar-ho bé durant la seva visita. L’experiència ha anat canviant amb el temps, i la tecnologia ha facilitat molt les coses. No calen guies per a grups, simplement tu i la teva curiositat. T’ho expliquem.

Josep Batlló va donar total llibertat a Antoni Gaudí per construir el que havia de ser un edifici nou al Passeig de Gràcia. Però va ser Gaudí qui va recomanar fer una reforma integral, canviant la façana, els interiors convertits en obres d’art i amb certs tocs que molts identifiquen com el germen del surrealisme. Estem davant una de les peces arquitectòniques més destacades de Barcelona que es pot conèixer millor que mai.

Una façana i un terrat amb història
 

Realitat Augmentada, Gaudí Cube i més: la tecnologia al servei de l’art

La visita de la Casa Batlló compta amb tres entrades, de les quals en recomanem dos. El primer, el Blue, és el més limitat en capacitats, pel que tant el Silver com el Gold són més recomanables. En els dos casos comptem amb un element diferencial: una tauleta de realitat augmentada a la qual ens connectem i a banda d’anar-nos explicant cadascun dels punts d’interès -n’hi ha 16- en l’idioma que vulguem, compta amb tecnologia de realitat augmentada que permet veure-hi elements històrics que hi havia a cada estància. També permet connectar, de forma encertada, la idea conceptual amb el disseny i motius que Gaudí va aplicar.

Això significa, per exemple, que podem veure un altar en la gran sala que dona al Passeig de Gràcia, animals marins movent-se per zones on la inspiració és aquesta i molt més. Més enllà del detall que serveix per contextualitzar el que escoltem, per als infants (ho recomanem a partir de 6 anys) és una experiència que els nens i nenes absorbeixen amb molta facilitat: primer perquè interactuar movent la tauleta i buscant nous elements permet aprendre a través de la gamificació, i segon, perquè connecten de forma molt més fàcil el que escolten amb els auriculars amb el que ells mateixos investiguen, sense haver d’estar de peu escoltant un desconegut parlant de forma general.

La tauleta ajuda a contextualitzar i descobrir secrets en realitat augmentada
 

La immersió que s’aconsegueix és un encert, en definitiva. A més, les dues entrades Silver i Gold permeten veure la consergeria original. La diferència entre ambdues és que una té oberta l’habitació privada dels Batlló -t’hi pots disfressar, tot i que no és una cosa que encaixi molt amb el tipus de visita- un espai exterior exclusiu i fast pass, que permet fer poca cua quan vas a l’hora que has demanat.

Per últim, aquestes entrades tenen dos espais sorprenents que no deixen indiferent: un primer que et permet posar-te dins de la ment de Gaudí i les seves idees originals a l’hora de concebre la Casa Batlló, i l’altra, el Gaudí Cube de 360 graus: una experiència d’imatges i conceptes fets a partir d’algoritmes que et rodeja i et fa sentir com en una pel·lícula de ciència ficció.

L'experiència va més enllà de l'arquitectura i disseny de la casa
 

Preus i descomptes

El preu general de l’entrada Gold és de 45 euros, però actualment es troben en oferta i fan un 2x1 per a residents a Espanya. A més, si tenim en compte que els nens i nenes de menys de 12 poden accedir-hi de forma totalment gratuïta, la visita acaba sent molt més econòmica del que pot semblar en un primer moment. I val molt la pena.

Tot plegat, amb la participació d’artistes internacionals de renom que han donat forma a l’experiència (que dura una hora, hora i quart), com per exemple Kengo Kuma, que s’encarrega de crear un espai final d’acomiadament sorprenent.  

La seva ubicació, a més, és ideal per visitar la casa des de Mataró o el Maresme, ja que la línia de Rodalies R1 para a Plaça Catalunya,a pocs minuts de la Nau Gaudí, i en cotxe s'hi arriba fàcilment sortint per Glòries i enfilant cap al Passeig de Gràcia.