Darrer dia per votar la Basílica Santa Maria en el concurs del 'Monument favorit dels catalans', certamen promogut per la revista Descobrir.cat i que es decideix per vot popular. El temple mataroní és un dels 20 minuments que ha quedat finalista, i fins aquest dimarts, dia 21 de març, està en marxa la fase classificatòria del concurs. Els vots dels participants decidiran quins són els 8 monuments de Catalunya que passen a quarts de final, i els 12 restants amb menys vots quedaran eliminats. Les votacions es poden realitzar en aquesta web

Santa Maria va ser un dels tres monuments que van passar a la fase classificatòria gràcies al suport popular

El temple mataroní, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, va ser un dels tres monuments –juntament amb la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i la Catedral de la Seu d’Urgell- que van passar directament a aquesta fase en ser dels més proposats durant les dues setmanes que va durar la crida popular per recollir suggeriments dels participants. Els 17 monuments restants que també han quedat finalistes han estat triats per una comissió d’experts en història i art entre la llista de 300 icones patrimonials proposades durant la crida popular.

Els monuments contra els que competeix

A més a més de la Basílica de Santa Maria, també opten a ser el monument favorit dels catalans el Castell de Montsoriu, Sant Pere de Rodes, el jaciment d’Empúries, el Monestir de Ripoll, Sant Climent de Taüll, la catedral de la Seu d’Urgell, l’Arc de Berà, la cartoixa d’Escaladei, Santes Creus, les muralles de Montblanc, el Castell de Miravet, els Reials Col·legis de Tortosa, el celler modernista de Gandesa, la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, la Colònia Güell, la Seu d’Ègara, el Castell de Cardona, Sant Miquel de Cuixà i el Recinte Modernista de Sant Pau.