jalpí
jalpí

Descobrint els castells del Maresme

Ruta pel patrimoni medieval de la comarca, que permet conèixer la rica història d'aquest territori

La nostra és una comarca amb un ric passat històric i molt de patrimoni que pot visitar-se. En el context del seu paisatge medieval hi trobem diversos castells, fortificacions medievals erigides entre els segles X i XI, que encara existeixen i permeten conèixer molt millor el passat del nostre territori, tot resseguint l’itinerari, d’una banda a l’altre, del Maresme. En repassem alguns dels més destacats.

Castell de Burriac (Cabrera de Mar)

Antigament se’l coneixia com a castell de Sant Vicenç, però en l’actualitat rep el nom de la muntanya on es troba, a 401 metres d’altitud i a 3.500 metres de distància del mar. És un indret estratègicament escollit, ja que ofereix una extensa visió de la costa i la plana del Maresme. Ha esdevingut tot un símbol de la comarca, que visiten cada dia, fent senderisme, nombroses persones, especialment durant els caps de setmana. Els seus orígens es remunten als segles X-XI, quan va ser edificat sobre vestigis romans. Al segle XV, la seva època d’esplendor, es va reformar i engrandir assolint la forma que ha subsistit fins els nostres dies. Als anys 90 del segle XX el castell va ser comprat per l’Ajuntament de Cabrera de Mar, i s’hi van fer treballs destinats a preservar les seves restes. Està declarat Bé cultural d’Interès Nacional i és visitable. A més, al web www.gaudeixcabrera.cat trobareu la possibilitat de fer una ruta teatralitzada i conèixer la seva història i el personatges que l’envolten, com en Pere Joan Ferrer, el baró de Burriac.

burriac

Castell de Vilassar (Vilassar de Dalt)

Va ser erigit al segle XI i a partir del segle XIV va ser reformat. L’any 1950 va ser restaurat i el 1986 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Actualment es pot visitar, però en dates concretes. La visita consisteix en un recorregut pel pati exterior rodejant tot el seu perímetre, el pont del fossar, el pati d’entrada, la capella, el porxo principal i el pati interior de la torre.

Castell de Dosrius

Edificat també dalt d’un turó, els seus orígens es remunten al segle XI. Actualment es poden veure restes dels seus murs. Pel que sembla, es tractava d’un castell de planta rectangular, de dimensions no gaire grans. És un més dels castells maresmencs que té la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional.

Castell de Montpalau (Pineda de Mar)

Aquesta antiga fortalesa va ser erigida al cim del turó del que rep el nom, Montpalau, al massís del Montnegre. Es va edificar sobre un assentament ibèric i està documentat des de mitjan segle XI. Les restes que es conserven avui dia són dos recintes emmurallats: un de l’antiga fortalesa medieval i l’altre del segle XV. El conjunt està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i és visitable.

Castell de Palafolls

Situat dalt d’una muntanya d’uns 200 metres d’alçada, aquesta antiga fortificació dominava una enorme extensió de terreny. El castell està documentat des del segle XI, i és Bé Cultural d’Interès Nacional. Les seves restes es poden visitar concertant dia i hora a l’Oficina de Turisme de Palafolls.

Castell Palafolls 91

Castells moderns

Són edificis que no van ser construïts a l’època medieval sinó als segles XIX i XX. Tenen, però el seu encant, alguns fins al punt d’esdevenir escenaris d’importants sèries televisives. També poden visitar-se i de veritat que s’ho mereixen!

Castell de Can Jaumar (Cabrils)

En realitat no es tracta de cap fortalesa medieval, ja que es va construir l’any 1923 sobre l’antiga Masia de Can Rafart. La família Jaumar va comprar el mas per fer-lo servir com a casa d’estiueig i el va reformar convertint-lo en un castell. En l’actualitat l’edifici està deshabitat i només es pot veure des de l’exterior.

Castell de Santa Florentina (Canet de Mar)

Va ser edificat sobre una vil·la romana i està documentat al segle XI. Tanmateix, el seu aspecte actual prové de la reforma i ampliació feta entre 1899 i 1912 per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, nebot del propietari, Ramon de Montaner i Vila, destacat editor i empresari. L’edifici està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i es pot llogar per fer celebracions i esdeveniments. Fa un parell d’anys va ser utilitzat com a escenari en la sèrie Game of Thrones, la qual cosa li va donar molta popularitat. Es poden fer visites guiades a través del seu web http://castelldesantaflorentina.com.

El Castell de Santa Florentina

Castell Jalpí (Arenys de Munt)

És una construcció provinent de la reforma d’una antiga masia. La modificació la va encarregar Don Augusto Borràs i Jalpí a finals del segle XIX. Des de fa més de 10 anys és propietat d’un grup empresarial i s’utilitza per a celebracions i esdeveniments d’empresa. També acull el prestigiós Festival de música clàssica de Santa Florentina. Es poden fer visites culturals mitjançant el web www.castell-jalpi.com.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive