Els espais museístics de la ciutat s’aboquen durant tot el cap de setmana en la celebració del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus amb tot un seguit d’activitats per a  tots els públics. Els equipaments que hi participen són Can Serra, Ca l’Arenas i Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró, Can Palauet, la Nau Gaudí, el Museu Arxiu de Santa Maria i l’Ateneu de la Fundació Iluro. Hi haurà visites teatralitzades, conferències, visites guiades als equipaments museístics, espectacles i fins i tot un concert que combina ball flamenc amb música jazz.

A més de les activitats que detalla el programa, dissabte 20 de maig, amb motiu de la Nit dels Museus, Can Serra, Ca l’Arenas, Can Marfà, les sales d’exposicions de Can Palauet i l’Ateneu de la Fundació Iluro oferiran un horari especial de 17 a 24h. Totes les activitats són gratuïtes. Per algunes de les activitats cal inscripció prèvia al correu educacultura@ajmataro.cat o al telèfon 93 741 29 30.

Les activitats destacades

Visita teatralitzada a la vil·la romana Torre Llauder
Dissabte 20, a les 12h al Clos Arqueològic de Torre Llauder (av. Lluís Companys, s/n)​

Visita teatralitzada a la vil·la romana

De la mà d’uns personatges molt singulars es podran conèixer els secrets de la vil·la de l’època imperial, residència d’un il·lustre patrici romà.


El secret d’en Tardà
Dissabte 20, de 17.30h a 22h a l’Ateneu de la Fundació Iluro (la Riera, 92)

El secret d'en Tardà

Un recorregut per l’exposició d’homenatge a Jordi Tardà, seguint les pistes que ha deixat Mick Jagger, permetrà descobrir uns dels majors secrets del col·leccionista mataroní.


L’alè de la balena
Dissabte 20, a les 18 i a les 19h al Museu de Mataró (El Carreró, 17)​

L'alè de la balena

Narració d’històries que faran un passeig per les referències mítiques i literàries d’aquest gran mamífer que ha fascinat els homes des de temps immemorables, a càrrec de la narradora Jordina Biosca.


Lluís Gallifa i Grenzner. La formació d’un arquitecte
Dissabte 20, a les 19h al Museu Arxiu Santa Maria (c/ Beata Maria, 3)

Lluís Gallifa i Grenzner. La formació d'un arquitecte.

Visita a la mostra a càrrec de la comissària de l’exposició, Mariona Gallifa. Un passeig pel dibuix de figura, els ornaments, les aquarel·les, les làmines, els projectes...


El relat a la carta
Dissabte 20, de 19 a 22h a Can Palauet (c/ Palau, 32)​

El relat d'una exposició

Visites acompanyades a l’exposició “El relat d’una exposició” a càrrec dels nens i nenes de 5è de primària de les escoles Angeleta Ferrer i Montserrat Solà, que explicaran les peces de l’exposició.


Memòria d’una fàbrica
Dissabte 20, a les 20 i a les 21h a Can Marfà (ptge. Can Marfà, 1)​

Memòria d'una fàbrica

Visita-espectacle en el que es proposa un viatge en el temps a la fàbrica Marfà dels anys cinquanta, de la mà de dos personatges que mostraran com era treballar a les fàbriques del gènere de punt.


“En el silencio”, amb la ‘bailaora’ Sònia Sánchez
Dissabte 20, a les 22h a Ca l’Arenas (c/ Argentona, 64)​

En el silencio

La bailaora Sònia Sánchez, el guitarrista Nuno Rebelo i el percussionista Ivó Sans presenten un espectacle de música i ball, una manifestació artística a la recerca d’enllaços entre el free jazz i el flamenc. Cal fer inscripció prèvia al correu calarenas@ajmataro.cat o als telèfons 93 741 29 30 i 93 758 24 01.


Sigues Guinovart i deixa’t portar on l’art et condueixi
Diumenge 21, a les 12h a la Nau Gaudía (c/ Cooperativa, 47)​

Sigues Guinovart i deixa't portar on l'art et condueixi

Taller per pintar la teva maqueta de cotxe com va fer en Guinovart l’any 1989, que quedarà exposada a la Nau Gaudí. Activitat destinada a nens de 5 a 12 anys.