Operatiu dels Mossos d'Esquadra contra la màfia establerta a Mataró. Foto: Mossos

Una màfia de tràfic de persones amb més de 1.000 víctimes operava des de Mataró

Les víctimes eren principalment provinents de països africans, entre les quals era habitual trobar-hi menors i dones embarassades

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització criminal internacional de tràfic d'éssers humans, que operava des de Mataró, a més d'altres ciutats estatals i europees. En el decurs de la investigació s’han arrestat dotze persones que han ingressat a presó i s'han realitzat  escorcolls a la capital del Maresme i a les demarcacions de Burgos i Lleida i Barcelona, a més de Portugal, Alemanya i Holanda. Aquesta investigació ha permès identificar prop de 1.000 víctimes, entre les quals hi havia dones i nens. La màfia tenia un pis a Mataró on residien diversos membres de l'organització

La investigació es va iniciar a finals de l’any 2018 i ha conclòs al mes de maig, quan ha finalitzat la investigació conjunta entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil quan van detectar la presència d'una organització que traslladava a França sota coacció un nombre elevat de persones indocumentades. Les víctimes eren principalment provinents de països africans, entre les quals era habitual trobar-hi menors i dones embarassades. Eren captades en origen per treballar de manera irregular i en precari  i les traslladaven a l’Estat espanyol des d’on les transportaven posteriorment a França, Bèlgica i Alemanya. Aleshores exigien un pagament d'entre 500 i 750 euros. Per assegurar-se el pagament se solien aprofitar de l'extrema vulnerabilitat en la qual es trobaven i fins i tot havien arribat a abandonar un menor durant un viatge que no havia pogut pagar tota la quantitat exigida.

Una part d'aquesta organització es trobava establerta a l’Estat espanyol i formada principalment  per persones subsaharianes que residien a la demarcació de Lleida, on disposaven d'un pis a càrrec del capitost de l'organització a la localitat de Rosselló (Segrià). Disposaven d'un segon immoble que empraven de la mateixa manera a la localitat de Mataró, on residien els restants membres de l'organització.

Com operava la màfia

El líder a nivell internacional, conegut com "el cap", era un home d’origen centreafricà que residia a Portugal i Alemanya. Tenia antecedents en altres països europeus per afavoriment de la immigració irregular i presumia de portar 25 anys dedicat a la mateixa activitat. Per incrementar els beneficis havia posat en marxa una estructura societària i immobiliària que els havia permès captar també a persones d’origen asiàtic (generalment nepalesos, hindús i pakistanesos), als quals traslladaven des d'Alemanya a la península ibèrica, majoritàriament a Portugal. Amb aquesta infraestructura realitzaven viatges Espanya-Alemanya-Espanya-Portugal. Per a això utilitzaven furgonetes llogades o algun dels dotze vehicles de l'organització a nom d'altres persones, que sobrecarregaven amb persones i bidons de combustible, per maximitzar els beneficis per trajecte. S'han comptabilitzat uns 90 viatges amb més de 1000 víctimes.

Vista de Mataró, una de les seus de l'organització

L'organització tenia normes molt estrictes: estava establert quina era la quantitat a abonar i com s’havia de fer el pagament; que no s’havia de parlar amb les autoritats si els identificaven; la utilització d’una destinació fictícia; el fet de no usar sistemes de retenció per poder-se ocultar ràpidament en cas de presència policial (especialment pel que fa a nens i nadons); els menors de set anys havien d'anar asseguts damunt d'un altre ocupant -generalment una dona- però pagaven igualment el seu trajecte. Tot això comprometia seriosament la integritat i la seguretat dels migrants.

L'operació ha tingut una gran complexitat pel seu abast geogràfic i temporal, i ha estat dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Tremp i impulsada per la Fiscalia de Lleida. La coordinació internacional s'ha fet a través d’Eurojust, amb la participació de policies i òrgans judicials d'Espanya, Portugal, França, Bèlgica, Holanda i Alemanya.