Mor als 83 anys el dibuixant mataroní Manuel Cuyàs Duran
L'autor mataroní dels dibuixos de «L'illa del tresor» va fer famoses les noies de «Landers School»
El dibuixant Manuel Cuyàs Duran va morir ahir a Mataró d'un càncer a l'edat de 83 anys. El mataroní havia treballat per a l'editorial Bruguera, en què era l'autor dels dibuixos de L'illa del tresor i Miquel Strogoff . També va ser l'autor de la famosa historieta juvenil femenina Landers School , que narrava les aventures d'unes noies en un internat anglès. Fins a l'últim moment va continuar dibuixant, tot i que es va jubilar com a dibuixant professional l'any 1987. Cuyàs havia treballat per editorials angleses. El funeral es farà dilluns a les onze del matí a l'església de Santa Anna de Mataró.
Admirador dels grans dibuixants catalans d'abans de la guerra civil, i en particular de Junceda -que va conèixer i sempre va considerar el seu mestre-, va estudiar dibuix a l'Escola d'Arts i Oficis de Mataró. Va fer algunes exposicions individuals a la seva ciutat i a Barcelona fins que, professionalment, als anys cinquanta, es va dedicar a la publicitat a través de les agències Vila i Danis. Era l'època en què la publicitat es basava en el dibuix més que en la fotografia. Paral·lelament, va il·lustrar llibres per a l'editorial Mateu fins que va entrar a l'editorial Bruguera. En aquesta editorial va il·lustrar llibres de la col·lecció (Històrias?) amb títols com ara L'illa del tresor, de Stevenson, i Miquel Strogoff, de Verne. Però sobretot va ser dibuixant fix de les revistes juvenils femenines d'aquesta editorial: Sissí, Marisol i Lily, per a les quals va crear una sèrie de còmics de traç «seriós» que es va fer famosa, Landers School, aventures d'unes nenes en un internat anglès. El seu interès pel detall i la gran documentació que manejava va fer que diverses editorials britàniques s'interessessin per la seva obra. Va ser d'aquesta manera que a través de la mateixa editorial Bruguera va acabar canalitzant gairebé tota la seva producció de còmics cap al mercat anglès, amb revistes com ara Bounty. Els sous de les editorials angleses eren millors que els que oferien les d'aquí i, com altres dibuixants de còmics catalans dels anys seixanta i setanta, Manuel Cuyàs es va «exiliar» sense moure's del seu estudi de Mataró. Al mateix temps, continuava col·laborant amb les revistes de l'editorial Bruguera i va dibuixar guions escrits, entre altres coses, per a Jaume Perich, Turnes-Ardanuy, Víctor Mora (Astroman) i Andreu Martín. El fanzine especialitzat en còmics Bang! va dedicar dos estudis a la seva obra.
Cuyàs també va ser l'autor, als anys seixanta, dels dibuixos -ara substituïts- que acompanyaven els textos explicatius dels animals del zoo de Barcelona. Durant gairebé un any va dibuixar tots els animals del parc. Aquesta vegada, i per motius d'incompatibilitat amb el contracte fix que tenia amb l'editorial Bruguera, va signar amb l'acròstic Q-i-às.
Jubilat com a dibuixant de còmics l'any 1987, no va deixar de dibuixar. Va fer retrats, auques, orles i moltes més obres d'encàrrec i de creació pròpia fins poc abans de morir. Gairebé no hi ha cap casa a Mataró que no tingui un Cuyàs. També deixa molts cartells anunciadors de festes i altres actes.
Mataroní i catalanista irreductible, va contribuir a la fundació de la primera època del setmanari El Maresme, en què també va col·laborar fins que va ser tancat pel règim franquista. Va ser militant de primera hora de Convergència Democràtica de Catalunya i va ajudar en l'impuls del partit a Mataró.
El difunt Manuel Cuyàs Duran era pare del periodista Manel Cuyàs, adjunt a la direcció d'El Punt.