Un Puig i Cadafalch inèdit a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Capgròs.com - ACN

Un Puig i Cadafalch inèdit a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Una exposició recull documents inèdits del mataroní i fins i tot armes sobre la internacionalització de Catalunya que van estar amagats durant 83 anys

L'  a la seva seu de Sant Cugat del Vallès una exposició sobre el paper polític del mataroní Josep Puig i Cadafalch en la internacionalització de Catalunya. Sota el títol 'Conèixer i ésser coneguts! Josep Puig i Cadafalch i els orígens d'una diplomàcia de la Catalunya autònoma (1917-1923)', la mostra reuneix documents inèdits que van restar amagats darrere d'una paret falsa al domicili familiar del carrer Provença de Barcelona durant 83 anys, juntament amb altres elements, com ara sis pistoles. Amb aquest material es narra com des de la presidència de la Mancomunitat va promoure l'obertura del país al món i les relacions que va mantenir tant amb governs com amb l'Església, entre d'altres.

L'estiu de 2006 es va fer una gran troballa a les golfes de la casa de Puig i Cadafalch, que havia estat en mans familiars des de feia més de 80 anys. En una de les parets s'hi va trobar el que sembla ser una frontissa, fet que va empènyer a cercar que podia amagar.

"Hi vam trobar un conjunt de documentació, molta de la qual inèdita, procedent de l'arxiu de Josep Puig i Cadafalch, guardat de manera secreta durant 83 anys per por primer a la dictadura de Primo de Rivera i després per la franquista", explica el comissari de la mostra i director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis, Manuel Manonelles.

Un dels elements de la mostra

 

La primera acció exterior catalana

"Ens va permetre descobrir la primera acció política d'acció exterior d'una entitat institucional catalana del segle XX, un fet inèdit i desconegut, a traves de documents, fotografies i fins i tot pistoles amagades", afegeix. La documentació ha permès relatar l'estratègia que va impulsar Puig i Cadafalch com a president de la Mancomunitat ara fa cent anys, amb reflexions sobre la relació amb nacions veïnes, com ara les relacions amb França.
"Impacten els paral·lelismes entre el diàleg de fa un segle i la problemàtica nacional de llavors amb l'actual, on hi trobem problemes no resolts avui dia", apunta Manonelles. És per això que l'exposició adopta com a ttítol 'Conèixer i ésser coneguts!', una frase que Puig i Cadafalch va dir un 12 de setembre, un dia com el que obre portes la mostra, però de l'any 1919, amb una clara aposta per fer conèixer Catalunya al món a través de l'acció política del nou govern autònom, i amb el projecte un any més tard de crear unes Oficines de Relacions Exteriors.

L'exposició repassa la figura de Puig i Cadafalch com a president, envoltat d'il·lustrats de l'època com Josep Carner o Josep Pla, així com el paper en el marc de la Societat de Nacions o la relació amb l'Església. "Podem veure el camí que intenta fer en aquest sentit, a través de l'elecció de Pius XI, que coneixia bé el món intelectual català per haver estat dorector de les biblioteques Ambrosiana i Vaticana", apunta el comissari.

La internacionalització de Catalunya

La consellera d'Acció Exterior  i Govern Obert, Victòria Alsina, ha participat en la inauguració de l'exposoció, que restarà oberta fins el 30 de desembre a la seu de l'Arxiu Nacional. "La mostra ens explica amb dades i esdeveniments com s'internacionalitza Catalunya, connecant-la al que passa al món, fent diplomàcia subtil i innovadora", apunta Alsina. En aquest sentit, destaca la gran troballa feta l'any 2006, que explica "un període interessant de casa nostra" com ho era el de fa més de cent anys.