Anna Comas, exregidora del PSC

Mor als 70 anys Anna Comas, exregidora del PSC a Mataró

Comas és un nom clau en la història de la política mataronina i també va destacar en l'activitat pedagògica i com a historiadora

Anna M. Comas Valls, regidora del PSC i del govern municipal a l'Ajuntament de Mataró entre els anys 1983 i 1997, va morir ahir divendres, dia 3 de juliol, als 70 anys. Comas (Mataró, 1949), mestra de professió i llicenciada en Història a la UAB, és un nom clau en la política mataronina de la dècada dels 80 i 90, anys amb Manuel Mas com a alcalde , els que va ocupar la tinença d'alcaldia i carteres com la de Cultura, Sanitat o Serveis Centrals. També va ser un membre històric del PSC a Mataró, partit del qual va ser primera secretària i en el qual va estar vinculat des de la dècada dels 70. La mort sobtada de Comas ha deixat en xoc el món polític, social i cultural de la ciutat.

Comas va ocupar la tinença d'alcaldia i carteres com la de Cultura, Sanitat o Serveis Centrals

En l'àmbit polític, Comas va iniciar la seva trajectòria en el petit nucli socialista que constituiria, a principis dels anys 70, l'origen del PSC a la ciutat. L'any 1975 va representar el partit a les reunions de l'Assemblea Democràtica de Mataró. Ja en l'etapa democràtica, va accedir a l'Ajuntament com a regidora l'any 1983, en el primer mandat de l'alcalde Manuel Mas. Hi va ser durant tres mandats i mig, ocupant les carteres de Relacions Ciutadanes, Cultura, Sanitat i Serveis Centrals i també una tinença d’Alcaldia. Sota la seva direcció l'Ajuntament de Mataró va adquirir dos equipaments culturals rellevants a la ciutat, el Teatre Monumental i Can Palauet

Comas també va destacar en l'àmbit pedagògic, activitat a la qual es va dedicar professionalment en els anys anteriors i posteriors al seu paper com a regidora. Va treballar a l'Escola Tomàs Viñas i a l'escola Angeleta Ferrer, on es va jubilar. En aquest camp també destaca el seu paper com a promotora del català, fent classes de llengua i cultura catalana a Òmnium Cultural. A més, la mataronina també va exercir com a historiadora, una de les seves vocacions, que va fructificar en estudis com ara la relació de Pompeu Fabra amb Mataró, o la direcció de l'equip de redacció d'un llibre sobre la història del PSC a Mataró, que es publicarà en els propers mesos. 

Allau de reaccions

Les reaccions a la mort de Comas s'han succeït en les darreres hores, sobretot de la mà de companys de carrera política. L'exalcalde Manuel Mas, que va comptar amb ella com a regidora durant gran part dels seus mandats, ha dedicat un emotiu escrit al seu blog on recorda la seva figura i la relació que l'unia.

Per Twitter, l'exalcalde Joan Antoni Baron, també del PSC, ha lamentat que "la mort de l’Anna Comas ens torna a posar en un estat de perplexitat creixent. Estem ja a primera fila i malgrat que ho sabem ens costa entendre la fragilitat de tot plegat".. L'actual alcalde, David Bote, ha afirmat que Comas "va ensenyar amb la paraula el català que abraça i cohesiona, amb la paraula i l’acció el socialisme que forja igualtat i progrés".

El president d'Omnium Cultural Mataró Maresme, Carles Estapé, ha recordat el vincle de Comas amb la seva entitat  i "el seu compromís amb la política, la cultura i la llengua". Per la seva banda, el Primer Secretari del PSC de Mataró, Juan Carlos Jerez, ha expressat avui el seu condol, així com del conjunt del partit, recordant l’aportació "crítica i fidel, rigorosa i voluntariosa, sempre amb la seva vocació pedagògica i de compromís ferm i invariable en els anys".

Anna Comas estava casada amb Josep Puig Pla, que també havia estat regidor socialista, i era germana de Josep Comas Valls, que ho havia estat d’ICV. La cerimònia pel comiat d’Anna Comas se celebrarà aquest dilluns dia 6 de juliol, a les 11 del matí, al Tanatori de Mataró (C. Aristòtil, 37), on també s’ha disposat la vetlla des del diumenge dia 5.