Un frame de La Mort de Guillem

‘La mort de Guillem’ s’estrena dimecres a la Sala Cabanyes

Òmnium Cultural organitza la presentació a Mataró de ‘La mort de Guillem’, la pel·lícula sobre l’assassinat del valencià Guillem Agulló a mans d’uns neonazis

Aquest dimecres, a les 19h a la Sala Cabanyes, es farà l’estrena a Mataró de la pel·lícula ‘La mort de Guillem’. Òmnium Cultural organitza una sessió, amb entrada gratuïta (prèvia reserva) i l’aforament limitat pels protocols d’espectacles en plena pandèmia d’un film que també es podrà veure divendres a TV3.

 'La mort de Guillem' relata la història del dol dels pares de Guillem Agulló, un jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d'ultradreta fa 27 anys. El realitzadoir Carlos Marques-Marcet dirigeix una pel·lícula estrenada al Festival de Màlaga, ja presentada en altres localitats dels Països Catalans i que tothom coincideix que emociona.

El tràiler de La Mort de Guillem

El prisma de la família

La gestió del dol per part dels pares és la gènesi del film

Marques-Marcet coneixia la història sobre l'assassinat de Guillem Agulló, però admet que vagament. Amb el treball amb els guionistes de la pel·lícula, es van debatre sobre el punt de vista ètic per apropar-se a aquest tema i "deixar una mica de costat la moral perquè aquesta", afegeix, "ve a dir que és el bé o el mal". El director es va preguntar en l'inici del procés d'escriptura quina posició ètica havien de tenir per poder "ensenyar una cosa que sigui útil per a la vida".

Finalment, van decidir centrar-se en el procés de la família de Guillem Agulló i construir amb ells què els havia suposat la mort del seu fill i aquella situació "tan estranya" amb la qual es van trobar. "Quan se't mor algú, un es pregunta perquè m'ha passat a mi" i la resposta, ha explicat, és normalment perquè m'ha tocat. En el cas de la família Guillem Agulló, però, afegeix, no els hi va tocar, a ell el van matar entre cinc persones. Segons Marques-Marcet, els pares d'Agulló tenien "un culpable per reivindicar la figura del teu fill", però, a la vegada, creu, "és una trampa" perquè això els va impedir "passar un dol que passava per deixar anar".

Un moment de la pel·lícula

Un projecte col·lectiu

Diversos actors valencians protagonitzen la ficció, que busca allunyar-se de l'èpica dels fets per endinsar-se en la intimitat d’uns pares i desconstruir el seu procés, mentre lluiten per la memòria del seu fill. Al film hi té un pes important el judici per l'assassinat dels seus fills. A 'La mort de Guillem', hi actuen Gloria March en el paper de Carme Salvador, mare del Guillem; Pablo Molinero en el del seu pare; i els debutants Jani Collado com a Guillem i Mar Linares com la seva germana, Betlem Agulló. També formen part del repartiment els actors Carles Martínez i Diego Braguinsky.

El rodatge i producció del film es va emmarcar en la campanya 'La lluita continua' (2019-2020), endegada per promoure la memòria del jove mort a mans de l'ultra dreta i alertar sobre l'auge del discurs xenòfob i racista. A més de la pel·lícula, la campanya ha comptat amb activitats diverses el suport i la distribució del curtmetratge 'Ni oblit ni pedó', de Jordi Boquet, producció de concerts per la memòria de Guillem a Barcelona i València, i la presentació del llibre de Núria Cadenes, 'Guillem'. La campanya s'ha finançat en bona mesura a través del micromecenatge, a través del qual es van recaptar 135.000 euros de 2.500 aportadors particulars, associacions, entitats i partits polítics.

Etiquetes: