Viatjar amb normalitat, es podrà? Foto: Arxiu

capgros.com / ACN

Veïns d'Argentona i Òrrius demanen canvis en les rutes d'aterratge al Prat per excés de soroll

En moments de màxima afluència han comptabilitzat el pas de fins a disset avions en una hora a menys de 1.000 metres dels habitatges

Veïns d'urbanitzacions i nuclis disseminats de Vilanova del Vallès, i d'Argentona i Òrrius, al Maresme, denuncien un augment de la contaminació acústica a la zona arrel del nou disseny de les rutes d'aproximació d'avions a l'aeroport del Prat que l'empresa pública encarregada de la gestió de l'espai aeri espanyol, Enaire, va posar en marxa l'abril de 2018. Una de les noves rutes passa just per sobre d'aquestes poblacions i en alguns casos els avions volen a menys de 1.000 metres dels habitatges. Els veïns reclamen que es puguin fer mesuraments oficials de soroll i es pugui replantejar un redisseny de les rutes per minimitzar l'impacte. En dies de trànsit intens han arribat a comptabilitzar el pas de disset aeronaus en una hora.

Vista d'Òrrius. Foto: ACN

Els afectats són uns 7.000 veïns de les urbanitzacions de Can Cabot, Can Raïmi i Can Ribosa, a Argentona; Can Nadal, a Vilanova del Vallès, i el nucli i les cases disseminades d'Òrrius. És el cas de la Marta i el Marius, una parella que fa dos anys es va traslladar de Barcelona a Òrrius en busca del silenci de la muntanya i que ara topen amb aquesta problemàtica. Segons detallen, i es pot comprovar a través del mapa interactiu d'Aena, els avions passen per aquesta zona entre els 1.000 i els 2.500 metres sobre el nivell del mar, però tenint en compte que hi ha nuclis a 300 metres d'altitud, com és el cas d'Òrris, el pas dels avions per sobre de les cases és molt més proper.

"És freqüent que passin quatre o cinc avions per hora en dies normals, sense aturador entre les set del matí i les onze de la nit", asseguren. En dies de màxima afluència, però, han comptabilitzat fins a disset avions en una hora, tot i que la mitja diària està al voltant de les 50 aeronaus, amb puntes de més d'un centenar d'avions diaris alguns dies d'estiu de 2018. Tot i això, en l'estudi d'impacte ambiental del nou disseny de les rutes aèries s'assegura que no hi ha canvis significatius en l'impacte acústic "a les zones sensibles al soroll", que Enaire ubica a "l'entorn aeroportuari", però no fa esment de nuclis més allunyats com els que ara denuncien la seva situació.

Davant d'aquesta situació, els veïns estan ara pendents de sol·licitar mesuraments oficials de l'impacte sonor a altres administracions, com el Consell Comarcal del Maresme, la Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya per determinar quin és el nivell real de decibels que hi ha en aquesta zona durant el pas dels avions. Els veïns creuen que hi ha alternatives per fer passar els avions per altres corredors que tinguin menys impacte sobre les zones habitades, com l'aprofitament del traçat de les autopistes, avançar l'entrada a mar abans de l'aterratge o simplement desplaçar lleugerament les línies de pas d'avions per esquivar aquests nuclis.