M.Coll

Bricbarca presenta internacionalment el Sant Ramon

Dissabte, pel cos consular, i diumenge, pels ciutadans, hi haurà jornada de portes obertes a l'històric quillat

Després de tres anys de restauració, el quillat Sant Ramon, el vaixell de vela llatina en actiu més gran i antic de Catalunya, ja està a punt per ser presentat a nivell internacional. Aquest pas endavant tindrà lloc dissabte al Port de Mataró, on deu cònsols representatius de països com Perú, Bulgària, Xina o Rússia participaran en un acte simbòlic d'inauguració del vaixell, en la qual es pretendrà escenificar la connexió entre el Maresme i el món a través del mar. Una explicació sobre la restauració del quillat, una hissada de banderes i un tast del “Plat de Mataró” seran els ingredients d'aquest festa.

En segon lloc, diumenge, tots els ciutadans que ho vulguin podran visitar el vaixell ancorat definitivament a Mataró. De fet, ara per ara, aquest vaixell construït a Al Campello el 1904, només és visible com a museu flotant. L'associació Bricbarca, propietària del quillat conjuntament amb l'Ajuntament de Vilassar de Mar, espera amb impaciència els permisos per sortir a navegar. Es preveu que tota la documentació estigui a punt entre mig i juny, ja que aquest estiu es posaran en marxa diverses activitats lúdico-culturals entorn aquest vaixell.

La restauració del quillat, que ha costat més de 160.000 euros, ha suposat la renovació -això sí, amb fidelitat a l'original- de la major part de l'embarcació, excepte el buc. La restauració ha mantingut les característiques que identifiquen aquesta embarcació en una nau de vela llatina, tres grosses veles, concretament 120m2 de roba, i prominents pals, el major de 20 metres d'alçada. A més, s'han instal·lat elements moderns de localització per garantir la seguretat a alta mar, com per exemple un sistema GPS, i un motor, necessari per entrar i sortir del port. Aquest quillat té una capacitat diürna idònia de vint persones, vuit de les quals han de ser operatives per a fer-lo navegar. En canvi a la nit solament deu persones poden viatjar veient les estrelles, una de les activitats que prepara l'entitat marinera.

Han participat a la restauració d'aquest vaixell diverses entitats públiques com l'Ajuntament de Vilassar de Mar, el Port de Barcelona i Mataró, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, assessorada pel Museu Marítim de Barcelona. A part de l'antiguitat, el San Ramon també es diferencia de la resta de vaixells recuperats a Catalunya, com el Sant Isidre a Roses o el Sant Rafel a Palamós, per ser de titularitat pública.

Etiquetes: